Skriveni šećeri u hrani. Znate li šta jedete?
Ugljikohidrati su važni za održavanje života svake stanice posebno stanica mozga te ih nikako ne bi trebalo eliminirati iz prehrane. Ugljikohidrate dijelimo na jednostavne i složene. Najčešće spominjani šećeri u ljudskoj prehrani, koji ujedno pripadaju skupini jednostavnih ugljikohidrata, su glukoza, fruktoza, galaktoza, maltoza, saharoza i laktoza.
Šećer još od davnine predstavlja jedan od važnih konzervansa, te je već postao sastavni dio procesa proizvodnje prehrambenih proizvoda. Danas, gotovo većina procesiranih proizvoda sadrži dodani šećer, najčešće saharozu, koja se dodaje tijekom procesa proizvodnje. Većina ljudi može prepoznati deserte i slatkiše kao dodane šećere, ali što je s manje očitim izvorima? Neke namirnice koje bi većina ljudi smatrala zdravima mogu u sebi imati puno dodanog šećera…
Ipak, kako potrošači pokušavaju izbjeći šećer u hrani, tvrtke su se shvatile mudrosti i počele prikrivati šećer u svojim proizvodima, pa nije toliko očito koliko šećera konzumirate – ali nemojte se zavaravati.
Neki sadrže skrivene sastojke poput trans masti koje tijelo teško razgrađuje, kao i umjetna bojila i konzervanse. Ali dodani šećer je, vjerojatno, najčešći krivac – unosi se u hranu radi povećanja ukusa, posebno u namirnicama sa smanjenom masnoćom.
Šećer se na etiketi vidi kao dugačak popis u mnogim različitim oblicima kojih biste trebali biti svjesni, uključujući:
- Agavin nektar, smeđi šećer, trsni kristal, trsni šećer, kukuruzni zaslađivač
- Kristalna fruktoza, dekstroza, organski sok od isparene trske
- Fruktoza, Koncentrati voćnih sokova, Glukoza, Visoko-fruktozni kukuruzni sirup, Med, Invertni šećer
- Laktoza, maltoza, sladni sirup, melasa, sirovi šećer, saharoza
Ali nemojte misliti da je „bez šećera“ išta bolje: komercijalne marke koje koriste ovu oznaku šećer zamjenjuju nečim daleko smrtonosnijim: umjetnim zaslađivačima.
Oni su povezani s metaboličkim poremećajima, problemima s jetrom, karcinomom i s povećanjem tjelesne težine.
Samo zato što kaže da “cjelovita žitarica” ili “obogaćena vitaminima i mineralima” ne znači da nema šećera.
Savjet za zdravlje: pokušajte odabrati žitarice s 10-12 grama ili manje šećera po obroku.
Ako volite jogurt s aromatiziranim okusom, zavirite u oznaku činjenica hranjivosti
Savjet za zdravlje: pokušajte razgledati oko sebe i eksperimentirati s drugim, manje slatkim jogurtima. Uvijek možete dobiti obični jogurt i dodati svoje voće!
Savjet za zdravlje: budite oprezni i pročitajte naljepnicu o hranjivim sastojcima kada birate gazirana pića, aromatizirana mlijeka i sportska pića.
Saznajte o skrivenim šećerima u nekoliko uobičajenih namirnica koje svakodnevno koristimo i ili ih smanjite, ili ih izbjegavajte, ili ih zamijenite zdravijim opcijama.
Jogurt s malo masnoće
Jogurt može biti visoko hranjiva namirnica. Međutim, nisu svi jogurti stvoreni jednakim.Kao i mnogi drugi proizvodi s niskim udjelom masti, jogurti s malo masti dodaju im šećer kako bi poboljšali okus.Na primjer, jedna šolja (245 grama) jogurta s malo masnoće može sadržavati do 47 grama šećera, što je 12 kašika. Najbolje je odabrati puni masni, prirodni ili grčki jogurt. Izbjegavajte jogurt koji je zaslađen šećerom.
Umak za roštilj
BBQ umak može napraviti ukusnu marinaduMeđutim, dvije kašike toga mogu sadržavati oko 14 grama šećera ili preko 3 kašike.Zapravo, do 40% mase BBQ umaka može biti čisti šećerDa biste bili sigurni da vam nije previše, provjerite naljepnice i odaberite umak s najmanje količine dodanog šećera
Kečap
Kečap je jedna od najpopularnijih začina u svijetu i često se puni šećerom.Kada koristite kečap, pokušajte pripaziti na vašu veličinu i zapamtite da jedna kašika kečapa sadrži 1 kašiku šećera
Voćni sok
Kao i cijelo voće, i voćni sok sadrži neke vitamine i minerale.Međutim, unatoč tome što izgledaju kao zdrav izbor, ti vitamini i minerali dolaze s velikom dozom šećera i vrlo malo vlakana.Za proizvodnju jedne čaše voćnog soka obično je potrebno puno voća, pa u čašu soka dobijete puno više šećera nego što biste dobili jedući cijelo voćeU stvari, u voćnom soku može biti jednako toliko šećera koliko i u slatkom napitku poput kole. Loši zdravstveni rezultati koji su uvjerljivo povezani sa šećernom soda mogu biti povezani i sa voćnim sokovima
Najbolje je odabrati cijelo voće
Umak za špagete, makarone..
Dodani šećer često se skriva u namirnicama koje ni mi ne smatramo slatkom, poput umaka od špageta.Svi umaci za špagete sadržavat će prirodni šećer s obzirom na to da su napravljeni od paradajzaMeđutim, mnogi umaci za špagete dodaju im i dodatni šećer. Najbolji način da osigurate da u umaku od tjestenine ne dobijete neželjeni šećer je da napravite svoje.
Sportski napici
Sportska pića često se mogu pogriješiti kao zdrav izbor za one koji vježbaju.Međutim, sportski napici dizajnirani su tako da hidriraju i napajaju trenirane sportaše tijekom duljeg, intenzivnog razdoblja vježbanja.Iz tog razloga sadrže velike količine dodanih šećera koji se mogu brzo apsorbirati i iskoristiti za energiju.Zapravo, standardna boca sportskog napitka od 570 ml sadržavat će 32 grama dodanog šećera i 159 kalorija, što je ekvivalent 8 kašika šećeraSportska pića stoga su kategorizirana kao “slatka pića”. Kao i soda i voćni sok, oni su također povezani s pretilošću i metaboličkim bolestima
Čokoladno mlijeko
Čokoladno mlijeko je mlijeko koje je aromatizirano kakaom i zaslađeno šećeromMlijeko samo po sebi je vrlo hranjivo piće. To je bogat izvor hranjivih sastojaka koji su izvrsni za zdravlje kostiju, uključujući kalcij i proteine.Međutim, unatoč svim hranjivim svojstvima mlijeka, čaša čokoladnog mlijeka od 230 ml dolazi s dodatne 2 kašike dodanog šećera
Granola
Granola se često prodaje kao zdrava hrana s niskim udjelom masti, unatoč tome što sadrži veliku količinu kalorija i šećera.Glavni sastojak granole je zob. Obično valjani zob je dobro izbalansirana žitarica koja sadrži ugljikohidrate, bjelančevine, masti i vlakna.Međutim, zob u granoli kombiniran je s orasima i medom ili drugim dodanim zaslađivačima, što povećava količinu šećera i kalorija.Zapravo, 100 grama granole sadrži gotovo preko 6 kašika šećera
Kafa iz konzerve, ledena kafa
Popularan trend, ali količina skrivenih šećera u tim pićima može biti zapanjujućaVelika kafa u nekim lancima kafića može sadržavati i do 25 žličica šećera. To je ekvivalent 100 grama dodanog šećera po obroku. S obzirom na jaku povezanost slatkih pića i lošeg zdravlja, vjerojatno je najbolje držati se kafe bez dodanog šećera.
Ledeni čaj
Ledeni čaj je ohlađeni čaj, obično zaslađen šećerom ili aromatiziran sirupom.Popularna je u raznim oblicima i okusima širom svijeta, a to znači da sadržaj šećera može malo varirati.Većina komercijalno pripremljenih ledenih čajeva sadržavat će oko 33 grama šećera po obroku od 340 mlAko volite čaj, birajte obični čaj ili odaberite ledeni čaj u koji nije dodan nikakav šećer
Protein bar, granola bar
Popularni su međuobrok.Hrana koja sadrži proteine povezana je s povećanim osjećajem punoće, što može pomoći u gubitku težine. To je navelo ljude da vjeruju da su ovo zdrav zalogaj.Mnoge sadrže oko 30 grama dodanog šećera, što ih čini sličnim bombonima. Prilikom odabira pročitajte etiketu i izbjegavajte one s visokim udjelom šećera. Umjesto toga možete jesti i visoko proteinsku hranu poput jogurta
Vitaminska voda
Vitaminska voda se prodaje kao zdrav napitak koji sadrži dodane vitamine i minerale.Međutim, kao i mnogi drugi takozvani “zdravi napici”, dolazi s velikom količinom dodanog šećera.Zapravo, boca obične vitaminske vode sadrži 120 kalorija i 32 grama šećera. Unatoč svim tvrdnjama o zdravlju, pametno je izbjegavati vitaminsku vodu što je više moguće.Kako se kaže, obična voda mnogo je zdraviji izbori ako ste žedni
Gotova juha, supa
Juha nije hrana koju obično povezujete sa šećerom.Kada je napravljen od svježih cjelovitih sastojaka, to je zdrav izbor i može biti izvrstan način za povećanje potrošnje povrća bez puno napora.Povrće u juhama ima prirodne šećere, koje je fino jesti s obzirom na to da ih obično sadrži u malim količinamaMnoge komercijalno pripremljene juhe imaju puno dodanih sastojaka, uključujući šećer.Da biste provjerili ima li dodanih šećera u vašoj juhi, pogledajte popis sastojaka za stvari poput saharoze, kukuruznog sirupa s visokim sadržajem fruktoze, ječmenog slada, dekstroze, maltoze i drugih sirupa.
Što je sastojak viši na popisu, taj je sadržaj veći u proizvodu
Konzervirano voće
Sve voće sadrži prirodne šećere. Međutim, neko konzervirano voće oguljeno je i sačuvano u šećernom sirupu. Ova obrada uklanja plod svojih vlakana i dodaje puno nepotrebnog šećera onome što bi trebala biti zdrava grickalica.Proces konzerviranja također može uništiti vitamin C osjetljiv na toplinu, iako je većina ostalih hranjivih sastojaka dobro očuvana.Najbolje je cijelo, svježe voće. Ako želite jesti konzervirano voće, potražite onaj koji je sačuvan u soku, a ne sirupu, koji ima malo niži sadržaj šećera.
Konzervirani pečeni grah
Pečeni grah je još jedna slana namirnica koja je često iznenađujuće bogata šećerom.Šolja (254 grama) običnog pečenog graha sadrži oko 5 kašika šećeraAko volite pečeni grah, možete odabrati verzije s niskim šećerom, koje sadrže otprilike polovicu količine šećera u redovnom pečenom grahu.
Smoothie u bocama
Miješanje voća s mlijekom ili jogurtom ujutro kako biste sebi napravili smoothie može biti izvrstan način za započinjanje dana.Međutim, nisu svi smoothieji zdravi.Mnogi komercijalno proizvedeni smoothieji dolaze u velikim veličinama i mogu se zasladiti stvarima poput voćnog soka, sladoleda ili sirupa, što povećava njihov udio šećera.Neki od njih sadrže smiješno visoke količine kalorija i šećera, a sadrže više od 96 grama ili 24 kašike šećera u jednoj porciji
Žitarice za doručak
Žitarice za doručak popularna su, brza i jednostavna hrana za doručak.Međutim, žitarice koje odaberete mogu u velikoj mjeri utjecati na vašu konzumaciju šećeraNeke žitarice za doručak, posebno one koje se prodaju djeci, sadrže puno šećera. Neki sadrže 12 grama ili 3 kašike šećera u maloj 30-gramskoj serviranjuProvjerite naljepnicu i pokušajte odabrati žitarice koje sadrže mnogo vlakana i ne sadrže dodani šećer.Ili još bolje, probudite se nekoliko minuta ranije i skuhajte brzi zdrav doručak s visokoproteinskom hranom poput jaja.
Instant zobena kaša
Pakovanja instant su prikladna, ali jedna porcija aromatizirane zobi može sadržavati 4 kašike šećera – vjerojatno puno više nego što biste sami dodali. Kupite nezaslađene vrste i dodajte voće i začine za pojačani okus.
Hljeb
Na krišku može biti čak 6 grama šećera. S obzirom da vjerojatno koristite dva komada za jelo, ovo se može zbrojiti. Odaberite one s 2 grama šećera po kriški ili manje. Preporučuje se odabir cjelovitih žitarica koje imaju do 30 g šećera na 100 g proizvoda.
.“Šećer je šećer, bilo da se radi o bijelom, smeđem, nerafiniranom šećeru, melasi ili medu, nemojte se zavaravati: nema zdravog šećera.“

Leave a Reply