ODRŽITE SVOJ IMUNITET NEPOBJEDIVIM – učinite svoje tijelo najvrijednijim

ODRŽITE SVOJ IMUNITET NEPOBJEDIVIM – učinite svoje tijelo najvrijednijim

Naše tijelo dolaskom proljeća dolazi u fazu buđenja potaknuto suncem i pojačanom svjetlošću. budi se iz zimskog sna i topliji dani nam pružaju neizmjerno velike mogućnosti,provođenja vremena u prirodi ili domu.Ipak, oslabljeni imunitet,umor,psihička i fizička malaksalost najčešće su pojave u  ovo doba godine. Zaštitite svoj imunološkli sistem od virusa i slobodnih radikala kojima smo u ovom trenutku otruženi. CPR savjetuje nekoliko jednostavnih načina da svome tijelu povratite snagu i okretnost :

1.Odaberite pravilnu prehranu i regulišite dnevni unos potrebnih hranjivih materija

Pravilna i zdrava prehrana osigurava organizmu dragocjeni unos vitamina koji pružaju neophodni izvor energije.Kako biste ojačali imunitet,u svakodnevnu prehranu  ubacite voće i povrće koje sadrži vitamine A,B,C i D. Također,na dnevnom repertoaru ne bi trebali nedostajati minerali i proteini koji se u velikoj količini nalaze u mesu i ribi kao i u prirodnim namirnicama.

Vitamin A najbolji je prijatelj naše kože.Većinom se nalazi u ovću i povrću žuto-narandžaste boje.

Vitamin B koristan je za jačanje imuniteta, a pronaći ćete ga u krompiru, u zelenom lisnatom povrću, žitaricama, jajima i mliječnim proizvodima.

Vitamin C najčešće se nalazi u voću, a koristan je za jačanje organizma i vjeran je zaštitnik protiv proljetnih prehlada i infekcija.Kivi,jagode, i bijela dinja idealan su međuobrok koji na jednostavan i prirodan način nudi unos vitamina C u organizam.

Vitamin D iznimno je bitan saveznik zdravih kostiju.Sunčano vrijeme i duži dani pomažu u apsorbiranju vitamina D. U velikoj količini nalazi se u ribi s visokom razinom masnoće poput lososa i haringe.

2.Izbjegavajte rafinirani šećer!

Rafinirani šećer uzrokuje pojavu cijelog niza bolesti kao što su nesanica, vrtoglavica te može negativno uticati na promjene raspoloženja,astmu, promjene osobnosti, razdražljivosti.. Konzumiranje namirnica bogatim ovim proizvodom ometa pravilno funkcionisanje organizma djelujući negativno na imunološki sistem.

Kako rafinirani šećer djeluje na organizam?

Rafinirani šećer u našu krv ulazi vrlo brzo, krv postaje prekisela (previše šećera u krvi) i takva neravnoteža u našem tijelu pokreće minerale (pogotovo kalcij) iz zuba i kostiju kako bi se riješila ta nastala neravnoteža u tijelu.Stoga, konzumiranje bijelog šećera i rafiniranih proizvoda glavni je uzrok nedostatka kalcija u tijelu.

Nastojte eliminisati unošenje ove namirnice i osjećat ćete dugoročno pozitivne posljedice na svom zdravlju.

3.Spavajte najmanje osam sati!

Osim što dobar san omogućava održavanje koncentracije tokom dana, naš organizam za vrijeme sna obnavlja bijele krvne stanice koje su neophodne u borbi protiv upala. Nedostatak sna i odmora uzrokuje dodatni stres našem organizmu, što omogućava učinkovito funkcionisanje imunološkog sistema.Na ovaj način naše tijelo je izloženo i nezaštićeno od negativnih vanjskih uticaja i mogućih oboljenja.

4.Ograničite uzroke stresa!

Stres djeluje negativno na imunološki sustav i upravo zato je potrebno naučiti kako ublažiti napetost kojoj smo podvrgnuti na dnevnoj bazi. Učestalo izlaganje stresu može dovesti do slabljenja imuniteta,dekoncentracije. Kao kod premalo dobrog sna, stres uzrokuje slabost bijelih krvnih stanica. Odvojite vrijeme za najdražu fizičku aktivnost, ples, yogu, slušanje najdraže muzike i poletno obavljenja kućnih poslova. To je izvrstan lijek protiv stresa i viroza!

5.Pronađite najbolji vid rekreacije za sebe

Proljeće simboliše ponovo rađanje prirode i samim time procesa u našem tijelu. Potrebno nam je više kretanja jer tijelo integrisano u prirodi se budi osjećajući promjene oko sebe. Upravo zbog toga se trebamo prema njemu ophoditi u skladu sa njegovim potrebama.Pronađite hobi, neki vid rekreacije koji u vama podstiče lučenje hormona sreće i čini vas ispunjenima i osjetiti ćete promjenu i svome okruženju. Bez obzira na ograničene mogućnosti vaša svakodnevna fizička aktivnost može se obavljati na bilo kojem mjestu, bilo kojim intenzitetom i vremenskim trajanjem. Jedino što vam treba jeste snaga volje i istrajnost!

Leave a Reply