Razvoj plesa kroz stoljeća – Engleski i bečki valcer

Razvoj plesa kroz stoljeća – Engleski i bečki valcer

Ples je najpopularnija rekreativna tjelesna aktivnost u svijetu upravo zbog svog zabavnog karaktera i pristupačnosti svim dobnim i statusnim kategorijama. Plesanje u paru društvenog karaktera pojavljuje se još u 15.stoljeću u Evropi kao adaptacija narodnih plesova tog vremena. Prvi takvi društveni plesovi pojavljuju se kod aristokracije u Francuskoj i Italiji.Sam ples potekao je od nižih slojeva društva iz raznih pokrajina , pa tako i valcer potiče iz narodnih pjesama u južnoj Njemačkoj.

Engleski Valcer

Engleski valcer je osnovni standardni ples, a kao takmičarski datira iz 1922.godine i često se naziva ‘kraljem’ plesova.Prije nego što je postao takmičarski ples, plesao se u Njemačkoj i Austriji između 13. i 18.stoljeća.

Moderna verzija valcera, namijenjena plesanju na dvoru, nastala je na širem području Beča. Prije nego što se valcer počeo plesati na dvoru, svi dvorovski plesovi bili su rigidni, statični, kontrolisanih pokreta, unaprijed zacrtanih linija i složenih kretanja. Valcer je sa svojom slobodnom formom plesanja i bliskim držanjem partnera postao revolucionarna promjena u dvorskim plesovima. U 18. stoljeću valcer postaje omiljeni ples na francuskom dvoru koji je tada imao važan uticaj na društvena zbivanja vodećih evropskih prijetolnica. Valcer koji se plesao u Francuskoj nazivao se allemande, a parovi su plesali razdvojeno. Valcer u tročetvrtinskoj mjeri tada nadmoćno preuzima plesne dvorane u Evropi.Jedan od razloga takve popularnosti bila je i izvanredna glazba Johanna Strauss i Franza Lannera. Sredinom 19.stoljeća , valcer postaje popularan i u SAD-a. Za vrijeme Prvog svjetskog rata , forma valcera postaje opuštenija,a plesni partneri priljubljeniji. Tokom svog historijskog razvoja valcer je doživio brojne promjene te su nastale razne varijacije. Među najpoznatijima su : bečki valcer koji se danas pleše kao takmičarski ples, internacionalni standardni valcer, američki valcer, skandinavski valcer,meksički valcer itd..

Engleski valcer- sanjarski,romantičan i opojan ples

Bečki valcer

Bečki valcer jedan je od najpopularnijih valcera,nastao u 18.stoljeću. Neizostavan je dio austrijske kulturne baštine

. Pojava bečkog valcera u 18.stoljeću na plesnim podijima izazvala je kontroverze i divljenje. Kao i engleski valcer, počeci plesanja datiraju iz 14.stoljeća kada se preteča valcera u tročetvrtinskoj mjeri plesala u Bavariji(Njemačka). Dok su gospoda na dvoru plesala Baroque and Rocco, u seoskim sredinama, a kasnije i prigradskim, plesalo se u tročetvrtinsom ritmu valcera. Smatra se da je bečki valcer nastao u Tirolu,alpskom djelu Austrije gdje su ga plesali austrijski seljaci. Plesali su čvrsto,priljubljeni u paru, dugo se vrteći bez prekida ukrug. Na dvororvima se valcer tada smatrao neprimjerenim,erostskim plesom. U drugoj polovini 18.stoljeća valcer osvaja plesne dvorane Beča,prijestolnicetadašnje Habsburške monarhije. U 19.stoljeću, smatralo se da upravo bečki valcer odražava kulturu i duh Beča. Valcer postaje neizostavni pratitelj svih dvorskih zbivanja,a kompozitori plesnih skladbi postaju popularni širom svijeta.

Muzika na koju se pleše bečki valcer svevremenska je klasična muzika iznimne elegancije, dinamike i profinjenosti. Kompozitori muzike za ples tog perioda bili su Johann Strauss mlađi,Franz Schubert,Frederic Chopin, Pjotr Ilič Čajkovski, Jan Sibelius i Maurice Ravel itd..

VG35507

Leave a Reply