Razvoj plesa kroz stoljeća – U vatri orijenta

Razvoj plesa kroz stoljeća – U vatri orijenta

Izraz orijent potiče od latinske reči ”oriens” koja znači “istok” i koristi se za opisivanje kulture zemalja istočnog sveta, pa bi orijentalni ples mogao da se prevede kao – ples istoka.

U Evropi je u širokoj upotrebi još jedan naziv a to je “trbušni ples” koji je najverovatnije izveden od francuske fraze “dance du ventre” ili ples trbuha – stomaka. Postoje brojne teorije o poreklu ove veoma stare plesne forme i teško je sa sigurnošću reći koja je tačna s obzirom na ograničenu stručnu istraženost same teme. 

Oslobađa žensku energiju i jača samopouzdanje

Prema jednoj teoriji, ovaj plesni stil nastao je u starom Gornjem Egiptu i služio je za druženje i zabavu, pa se razvijao tako da danas predstavlja deo tradicionalnog vaspitanja u zemlji njegovog porekla. Sa druge strane, teorija koja rešava misteriju erotičnosti orijentalnog plesa i sa nje skida senku ograničenog smisla ljudskog bica jeste antropološka teorija zasnovana na arheološkim nalazima crteža i figurica od gline, koje naglašavaju i predstavljaju pokrete bokovima, grudima i kontrakcije trbušne muskulature kao plesne elemente. 

Prema toj teoriji, korijeni ovog plesnog stila potiču iz religijskih rituala prema ženskim božanstvima koje su izvodile sveštenice u hramovima. Rane paganske i politeističke zajednice obožavale su matrijarhalna božanstva i veličale fascinantnu sposobnost žene da kreira novi život. Dakle erotika u smislu ljepote stvaranja , a ne striptiz

Orijentalni ples ne treba uvrštavati sa ostalim “narodnim igrama” koje su se razvijale u isto vrijeme na području Bliskog istoka, to nije folklor, već improvizacijski i nekodirani oblik plesa, prepoznat kao zaseban plesni stil. Izvan Bliskog istoka, ova plesna forma postala je popularna u 18. vijeku, kada romantizam na velika vrata ulazi u kulturu i politiku gdje potencira izražavanje osjećanja i slobodu individue, kao i sam ples, u suprotnosti sa tradicijom neoklasicizma koji je do tada bio zastupljen.

U Americi postaje popularan dvadesetih godina prošlog vijeka i stiže u Holivud zahvaljujući svjetski poznatoj “kraljici orijentalnog plesa” Badiji Masabni, koja je doprinijela poboljšanju tehnike, većem poštovanju i povećanom profesionalizmu orijentalnog plesa.

Orijentalni ples se razlikuje od drugih zbog toga što on predstavlja ples mišića. Skladno oblikuje mišiće cijelog tijela istovremeno razvijajući snagu i fleksibilnost fokusirajući se na trbušne i leđne mišiće, bokove i stražnjicu a skladno oblikuje i mišiće nogu, ruku i ramena. Orijentalni ples nije samo umjetnost već i veoma efikasan oblik fitnesa. Ples jača trbušne mišiće što poboljšava protok trudnoće i olakšava sam čin poroda. Ples je jedna od najzdravijih aktivnosti za mozak i sam poboljšava sposobnost učenja, pamćenja i kreativnosti.

Pohađajte tečaj i u našem Centru sa izvrsnom instukoricom utorkom i srijedom od 21:00h i uvjeritte se zašto ovaj ples nazivaju božanskim. Prijave su u toku!

Leave a Reply