PLEŠITE! Pozitivan uticaj plesa na mozak

PLEŠITE! Pozitivan uticaj plesa na mozak

Ples je izvanredna ritmična, aerobna i kardiovaskularna vježba za razvoj motoričkih sposobnosti, te osjećaja ravnoteže i koordinacije, povećanje fleksibilnosti zglobova i tonusa mišića trupa, ruku i nogu, a poboljšava i opću pokretljivost.

Kroz razvoj čovječanstva ples je oduvijek imao važnu ulogu. U početku je bio dio vjerskih rituala, a oblik socijalnog druženja kroz ples kakvog danas poznajemo postaje dominantan u periodu renesanse i baroka.Plesom omogućavamo fizičko i psihičko opuštanje, te rušimo prepreke u svakodnevnoj komunikaciji. Osim u prevenciji zdravstvenih problema, ples uveliko utiče i na razvijanje socijalnog i kulturnog identiteta.


Plesni pokreti, poput onih koji se koriste u baletu ili yogi, su neuobičajeni načini kretanja koji zahtijevaju povećanu moždanu aktivnost i učenje, a društveni plesovi koji zahtijevaju koordinirano kretanje u paru dodatno povećavaju zahtjevnost cjelokupnog procesa i opseg korištenja mozga. Znanstvena istraživanja pokazuju da ples utiče na smanjenje rizika od demencije do čak 76%, te pomaže pacijentima koji boluju od Parkinsona i Alzhaimera.

Šta je to što razlikuje ples od drugih oblika tjelovježbe?

  • Ples je aktivnost koja zahtijeva donošenje brzo izmjenjujućih trenutnih odluka što aktivira mozak, za razliku od npr. trčanja gdje imamo konstantno ponavljanje istih pokreta bez razmišljanja.
  • Ples obuhvaća više moždanih funkcija od jednom- kinetičku, racionalnu, mišićnu i emocionalnu što dodatno povećava živčanu povezanost
  • Osim toga, ono što je dokazano i nekim relevantnim znanstvenim istraživanjima je da aktivno bavljenje plesom pogotovo u poodmakloj dobi usporava „starenje mozga“.

Za mozak najkorisniji oblik plesa je društveni ples. Partneri moraju biti stalno na oprezu i u stanju pripravnosti kako bi mogli ispravno interpretirati znakove druge osobe. Ovdje nema rutine, niti uvježbane koreografije. Koraci i figure se spontano izmjenjuju u ritmu muzike. Kako bi smo koordinirano pratili partnera ponekad imamo samo djelić sekunde da naš mozak ispravno protumači sve znakove i pokrene naše tijelo u pravom smjeru. Takvo kretanje zahtjeva visoku razinu budnosti i moždane aktivnosti. Što češće plešemo to nam je lakše. Ne zato što smo naučili ponovljene korake nego zato što smo ojačali mozak koji sada lakše i brže tumači podatke oko nas i djeluje u skladu s time. Nova mentalna snaga koju smo stekli plesom sada je vidljiva i u drugim dijelovima našeg života i koristimo ju kod obavljanja svih zadataka. Postajemo usredotočeniji, brže razmišljamo, bolje pamtimo, mozak sporije stari, sretniji smo i sveukupno zdraviji.

Jedino što preostaje svakome od nas jeste pronaći plesni stil koji mu najviše odgovara i izdvojiti dnevno barem 30 minuta za ovaj način rekreacije. Ukoliko ste pak osoba koja voli grupne aktivnosti, posjetite naš plesni centar u Tuzli i otkrijte koja vrsta plesa Vam najviše odgovara iz naše ponude. Poboljšajte mentalno ali i opće stanje organizma, uklonite svakodnevne stresove, povećajte razinu serotonina (hormon sreće), samosvijest i samopouzdanje, poboljšajte raspoloženje i kvalitet sna -PLESOM!

Leave a Reply